Team Aangeboren Vaatafwijkingen (AVA-team)

Aangeboren vaatafwijkingen (AVA) zijn afwijkingen aan haarvaten van aders, slagaders en lymfevaten, afzonderlijk of in combinatie. Wij zijn een team dat zich bezighoudt met diagnose, behandeling en onderzoek van en voor patiënten met een AVA.

Het AMC is per december 2016 benoemd tot landelijk expertisecentrum o.a. op het gebied van aangeboren vaatafwijkingen door de Beoordelingscommissie landelijke toetsing expertisecentra voor zeldzame aandoeningen.

Ons team bestaat uit deskundigen die individueel of gezamenlijk de patiënt zien en binnen het team de patiënten bespreken. Dit geldt voor eenvoudige maar ook voor complexe vaataandoeningen.

V.l.n.r.: Dr. Middelkamp-Hup, Drs. S. Horbach, Prof. C. van der Horst, Prof. J.A. Reekers, Dr. M. Koelemaij
V.l.n.r.: Dr. Middelkamp-Hup, Drs. S. Horbach, Prof. C. van der Horst, Prof. J.A. Reekers, Dr. M. Koelemaij

Vasculaire malformaties zijn aangeboren afwijkingen van uw bloedvatstructuren en/of uw lymfevatstructuren. Deze afwijkingen zijn vanaf de geboorte aanwezig en groeien mee met het groter worden van het lichaam. Ook kunnen vasculaire malformaties op volwassen leeftijd pas zichtbaar worden. Belangrijk om te weten is dat vasculaire malformaties niet kwaadaardig zijn en dus niet tot kanker kunnen ontwikkelen.

Verschillende soorten vasculaire malformaties

Er zijn 4 verschillende soorten vasculaire malformaties, namelijk:

  1. Veneuze malformaties: aangeboren afwijkingen van het adersysteem;
  2. Lymfatische malformaties: aangeboren afwijkingen van het lymfevatensysteem;
  3. Arterioveneuze malformaties: aangeboren afwijkingen van het adersysteem en het slagadersysteem;
  4. Capillaire malformaties: aangeboren afwijkingen van de capillairen (de kleinste bloedvaten). Deze kleine bloedvaten zijn dan vergroot wat u kunt zien als een rode huid. Deze afwijking wordt ook wel een wijnvlek genoemd.

Een combinatie van bovengenoemde afwijkingen kan ook voorkomen.

Team Aangeboren Vaatafwijkingen

Telefoon 020 - 566 2974

E-mail ava@amc.uva.nl