Team Aangeboren Vaatafwijkingen (AVA-team)

Het team Aangeboren Vaatafwijkingen (AVA-team) gaat over de zorg van een groep verschillende aangeboren vaatafwijkingen. Er zijn twee grote groepen aangeboren vaatafwijkingen: de hemangiomen (aardbeivlekken) en de vasculaire malformaties.

AVA-team

Het AMC is per december 2016 benoemd tot landelijk expertisecentrum op het gebied van aangeboren vaatafwijkingen door de beoordelingscommissie landelijke toetsing expertisecentra voor zeldzame aandoeningen.

Ons team bestaat uit deskundigen die individueel of gezamenlijk de patiënt zien en binnen het team de patiënten bespreken. Dit geldt voor eenvoudige, maar ook voor complexe vaataandoeningen.

V.l.n.r.: Dr. P.A. Middelkamp Hup (dermatoloog), Dr. S.E.R. Horbach (arts-onderzoeker), Prof. C.M.A.M. van der Horst (plastisch chirurg, niet meer praktiserend), Prof. J.A. Reekers (interventieradioloog, niet meer praktiserend), Dr. M.J.W. Koelemaij (vaatchirurg)
V.l.n.r.: Dr. P.A. Middelkamp Hup (dermatoloog), Dr. S.E.R. Horbach (arts-onderzoeker), Prof. C.M.A.M. van der Horst (plastisch chirurg, niet meer praktiserend), Prof. J.A. Reekers (interventieradioloog, niet meer praktiserend), Dr. M.J.W. Koelemaij (vaatchirurg)

Niet op de foto:

  • Dr. M.F. Raphael (kinderarts-oncoloog)
  • Prof. dr. C.C. Breugem (plastisch chirurg)
  • Drs. N.M. van Hout (plastisch chirurg)
  • Dr. A. Wolkerstorfer (dermatoloog)
  • Dr. C.E.L. Hoekstra (KNO-arts)
  • Drs. S.M. Schreuder (interventieradioloog)
  • Drs. A.B.G.N. Lamers (interventieradioloog)
  • Drs. M.M. Lokhorst (arts-onderzoeker)

Hemangioom of vasculaire malformatie?

Voordat u verdere informatie opzoekt, is het belangrijk om te weten of u (of uw kind) een hemangioom of een vasculaire malformatie heeft. Dit verschil is belangrijk omdat de twee aandoeningen anders verlopen, andere klachten veroorzaken, en anders worden behandeld. Het gebeurt vaak (met name vroeger) dat een vasculaire malformatie onterecht een 'hemangioom' wordt genoemd. Hieronder noemen we belangrijke verschillen waaraan u kunt herkennen of u te maken heeft met een hemangioom of een vasculaire malformatie.

Hemangiomen zijn meestal klein bij de geboorte, worden snel groter, en verdwijnen daarna vaak weer vanzelf. Soms kan hierna littekenweefsel achterblijven. Dit gebeurt allemaal op de kinderleeftijd, meestal voor de leeftijd van 10 jaar. Vasculaire malformaties zijn aanwezig bij de geboorte en groeien met het lichaam mee. Ze worden dus niet vanzelf groter in korte tijd, en verdwijnen ook niet vanzelf. Het kan zijn dat een vasculaire malformatie pas opvalt en klachten geeft op latere leeftijd (meestal in de puberteit), omdat de afwijking kan 'uitdijen' door hormonale veranderingen, verhoogde druk of verwondingen (zoals stoten).

Meer informatie over hemangiomen (aardbeivlekken)

Vasculaire malformaties

Vasculaire malformaties zijn aangeboren kluwens van verwijde en abnormaal gevormde vaten. Dit kunnen abnormaal gevormde venen (aderen), arteriën (slagaderen), capillairen (haarvaten) of lymfevaten zijn. De klachten die ontstaan verschillen per soort vasculaire malformatie. Ook zijn er per soort vasculaire malformatie andere behandelingen. Vasculaire malformaties zijn vanaf de geboorte aanwezig en groeien mee met het groter worden van het lichaam. De kluwens van abnormale vaten kunnen een vlek of zwelling veroorzaken waarbij verschillende klachten kunnen ontstaan zoals pijn en bloedingen. Belangrijk om te weten is dat vasculaire malformaties niet kwaadaardig zijn en dus niet tot kanker kunnen ontwikkelen.

Verschillende soorten vasculaire malformaties

Er zijn verschillende soorten vasculaire malformaties:

  1. Veneuze malformaties: abnormaal gevormde aderen;
  2. Lymfatische malformaties: abnormaal gevormde lymfevaten;
  3. Arterioveneuze malformaties: abnormaal gevormde aderen en slagaderen;
  4. Capillaire malformaties: abnormaal gevormde haarvaten. Deze afwijking wordt ook wel een wijnvlek genoemd.

Soms zijn er meerdere soorten vaten tegelijkertijd aangedaan.

Meer informatie over vasculaire malformaties in het algemeen

Team Aangeboren Vaatafwijkingen

Telefoon 020 - 566 2974