De vlokkentest wordt op de polikliniek gedaan bij een zwangerschapsduur vanaf 11 weken.

Voor dit onderzoek moet u een volle blaas hebben. Terwijl u op de gynaecologische stoel ligt, kijken we met de echo via de buik waar de moederkoek zit. Vervolgens brengen we een spreider/speculum (“eendenbek”) in de vagina. Het inbrengen van de spreider is oncomfortabel.
Terwijl we met de echo de baarmoeder en de moederkoek afbeelden, brengen we een soort tang met aan het uiteinde een klein bekje in. We nemen een klein beetje moederkoekweefsel af voor onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Na afname van het weefsel controleren we of er voldoende materiaal is. Vervolgens verwijderen we de spreider en mag u opstaan van de stoel en zich aankleden.
Bij iemand die Rhesus D negatief is volgt nog een rhesus-anti-immuunglobuline prik in de bil. Bij iemand die Rhesus D positief is is dit niet nodig.
Vlokkentest via de buikwand

Terwijl u op de onderzoeksbank ligt kijken we met de echo waar de moederkoek zit. Vervolgens desinfecteren we uw buik. We verdoven uw huid in overleg. Daarna prikken we onder echobegeleiding met een dunne naald in de moederkoek. U voelt een prik in de dieper gelegen laag in de buik. Via het naaldje wordt wat weefsel van de moederkoek opgezogen voor onderzoek.
Het opzuigen van de vlokken kan bij de vlokkentest via de buikwand wat gevoelig zijn.
Bij iemand die Rhesus D negatief is volgt nog een rhesus-anti-immuunglobuline prik in de bil. Bij iemand die Rhesus D positief is is dit niet nodig.