Vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie wordt via de buikwand uitgevoerd. De vruchtwaterpunctie kan worden gedaan vanaf een zwangerschapsduur van 16 weken.

U heeft een afspraak in de polikliniek van Prenatale diagnostiek van Amsterdam UMC. Een begeleider; uw partner, een vriend(in) of iemand van de familie kan bij de ingreep aanwezig zijn.

Vruchtwaterpunctie, wat kan ik verwachten?

Het vruchtwater wordt met een dunne naald via de buik afgenomen. Eén begeleider; uw partner, een vriend(in) of iemand van de familie kan bij de ingreep aanwezig zijn.

Vruchtwaterpunctie Vruchtwaterpunctie

U voelt een prik in de huid, we geven in principe geen verdoving, omdat de baarmoeder zelf niet te verdoven is. Tijdens de punctie kijken we met de echo gekeken. Voor dit onderzoek hoeft u geen volle blaas te hebben. Er wordt ongeveer 25-30 ml vruchtwater opgezogen. Bij iemand die Rhesus D negatief is volgt nog een rhesus-anti-immuunglobuline prik in de bil. Bij iemand die Rhesus D positief is is dit niet nodig.

Wat wordt onderzocht?

Alle cellen van mensen hebben chromosomen. In vruchtwater zijn cellen aanwezig die hetzelfde zijn als de cellen van uw ongeboren kind. De chromosomen in deze cellen kunnen worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld niet teveel chromosomen? En zien de chromosomen er normaal uit? De arts bespreekt met u welke onderzoeken nuttig zijn. Soms worden meerdere onderzoeken ingezet.

De uitslag

Na de ingreep bespreken we met u wanneer u de uitslag kunt verwachten. Een eerste uitslag is meestal binnen 5 werkdagen bekend. Afhankelijk van de onderzoeken die gedaan worden op het vruchtwater krijgt u na maximaal 2-3 weken een tweede (array) uitslag. Meer informatie hierover vindt u op prenatale diagnostiek: genetische testen. We bellen de uitslag aan u door, let op wij bellen u met een anoniem nummer. Als wilt weten of het een jongetje of een meisje is, kunt u naar het geslacht van de baby vragen. Een afwijkende uitslag geven we ook door via de telefoon. U kunt snel, soms al de dag erna, bij ons langskomen voor een gesprek met de arts. Dan bespreekt u wat de uitslag betekent voor de gezondheid van de baby en uw zwangerschap.

Wat kan ik verwachten na de vruchtwaterpunctie?

Sommige vrouwen hebben gedurende korte tijd een krampend gevoel in de onderbuik. Heeft u bloedverlies of vochtverlies via de vagina? Bel dan als eerste met u eigen verloskundige, of behandelaar in het ziekenhuis; zo nodig kan deze overleggen met het AmsterdamUMC. Op de dag van het onderzoek adviseren we om het rustig aan te doen. Dit betekent niet tillen of sporten. Als u de dag na de ingreep geen buikpijn, bloedverlies of andere klachten heeft , kunt u alles weer doen wat u gewend bent.

Risico vruchtwaterpunctie

Na een vruchtwaterpunctie is er een risico op een miskraam door de ingreep. Dit risico is 1 op 1000. Dit betekent dat als er 1000 vrouwen een vruchtwaterpunctie laten doen er 1 een miskraam krijgt door de ingreep.