Voor deelnemers

In juni 2021 is fase 6 gestart. De overgang naar jong-volwassenheid is een stressvolle periode. Jullie als 16/17/18-jarige krijgen steeds meer verantwoordelijkheid, gaan studeren en veel nieuws ontdekken. Daarom willen we graag weten hoe het de komende periode met jullie gaat.

In 2021 niet direct meegedaan aan fase 6? Je kunt nog steeds meedoen! Het is heel waardevol voor het ABCD-onderzoek als je de online basisvragenlijst invult. Vraag via een WhatsApp-berichtje naar 06-83 56 98 50 of mail naar abcd-fase6@amsterdamumc.nl jouw uitnodigingscode op en ontvang als beloning een bol.com cadeaukaart ter waarde van 10 euro.

In de folder kun je lezen wat het onderzoek van fase 6 inhoudt:

Nieuwe ABCD-onderzoek: fase6!

Doel van fase 6

De puberteit en de overgang naar jongvolwassenheid is een stressvolle periode. Het is de periode waarin onder andere school / studie veel vragen, sociale activiteiten steeds belangrijker worden, er misschien geexperimenteerd wordt met alcohol en drugs en de verantwoordelijkheid toeneemt. Daarnaast is de prestatiedruk en het gebruik van sociale media de afgelopen jaren flink toegenomen. Sommige jongeren lijken hier allemaal weinig last van te hebben, terwijl andere jongeren minder lekker in hun vel zitten en gevoelens van angst en depressie en/of een verslaving ontwikkelen. We zien dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen last hebben van angst, stress en somberheid.

We begrijpen nog niet zo goed waarom de ene jongere nou wel vastloopt en de andere jongere niet. Ook begrijpen we nog niet precies hoe die problemen zich dan door de tijd heen ontwikkelen. Hoe kunnen we problemen eerder zien aankomen? En hebben jongeren die in een grote stad wonen meer last van dit soort problemen? Als dat zo is, hoe zou dat dan komen?

Hoe onderzoeken?

Ook deze keer vragen we de jongeren en hun beide ouders om deel te nemen. Jullie worden meerdere keren benaderd om een korte vragenlijst in te vullen. De basis-vragenlijst die jullie in juni 2021 kunnen invullen, is voor de jongeren opgeknipt in 6 korte vragenlijsten en voor de ouders opgeknipt in 5 korte vragenlijsten van elk ongeveer 10 minuten. Daarna krijgen jullie na 3, 6, 9 en 12 maanden een reminder om een kortere vervolg-vragenlijst van ongeveer 15 minuten in te vullen.

Waarom elke 3 maanden?

Zo kunnen wij beter onderzoeken op wat voor manier er problemen ontstaan bij sommige jongeren en waarom de ene jongere meer problemen ervaart dan de andere.

ABCD-app

We kregen in fase 5 veel positieve berichten over de App. Daarom wordt er in fase 6 ook weer een App aangeboden om de vragenlijsten in te vullen. Deze keer is er niet alleen voor de jongeren een App beschikbaar, maar ook voor de ouders! De ABCD-app is zowel in de Google Play als de App store beschikbaar.

Zijn jullie verhuisd of zijn jullie contactgegevens gewijzigd? Geef dit dan door via dit formulier:

Hebben jullie de vragenlijsten van fase 4 en/of 5 niet ingevuld. Dat geeft niks, jullie kunnen nu met fase 6 gewoon meedoen. Alle informatie die we verzamelen is waardevol voor ons onderzoek. 

Lichamelijke metingen

Tijdens de huidige onderzoeksfase, gaan we geen lichamelijke metingen doen. In de toekomst zal dit wel weer het geval zijn.