Carnitine palmitoyltransferase 1 (CPT1)

Aandoening

CPT1 deficiëntie.

Omschrijving

Carnitine palmitoyltransferase 1 (CPT1) katalyseert de vorming van acylcarnitines uit acyl-CoAs en is de eerste en snelheidsbepalende stap in de mitochondriale oxidatie van lang-keten vetzuren. CPT1 activiteit wordt gemeten met gelabeld palmitoyl-CoA in gekweekte huidfibroblasten.

OMIM

255120

Methode

MS/MS

Materialen:


Gekweekte huidfibroblasten

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Laat de fibroblasten groeien tot ~80% confluentie in een T-25 kweekfles. Vul voor versturing het kweekflesje volledig met steriel gebufferd (25 mM Hepes) kweekmedium aangevuld met 10% serum en 1% penicilline-streptomycine. Sluit het kweekflesje goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de kweekfles eenduidig met naam van de patiënt en datum van afname. Verpak het flesje in beschermend materiaal en verstuur de fibroblasten bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het patiëntenmateriaal.
    Wanneer het niet mogelijk is fibroblasten in kweek te versturen, kan een huidbiopt in steriel gebuffered (25 mM Hepes) kweekmedium zonder toevoeging van serum of antibiotica worden verstuurd bij kamertemperatuur. 
    Voor interne aanvragers:
    Bioptmedium kan worden afgehaald bij de balie van het Laboratorium Genetische Metabole Ziekten (F0-132).
  • Doorlooptijd: 3 maanden.