Complementatie analyse

Aandoening

Zellweger spectrum defecten.

Omschrijving

Complementatie-analyse in gekweekte huidfibroblasten wordt uitgevoerd om vast te stellen welk PEX gen defect is in Zellweger spectrum defecten. Zellweger spectrum defecten kunnen veroorzaakt worden door mutaties in 13 verschillende PEX genen die zorgen voor een peroxisoom biogenese defect. Let op: voor complementatie-analyse kan worden uitgevoerd moet eerst worden vastgesteld dat functionele peroxisomen afwezig zijn in fibroblasten van de patient met behulp van catalase immunofluorescentie microscopie. Na identificatie van het defecte PEX gen met behulp van de complementatie-analyse, kan moleculaire diagnostiek worden verricht van het defecte PEX gen door onze DNA diagnostieksectie.

OMIM

214100 202370

Methode

Microscopie.

Materialen:


Gekweekte huidfibroblasten

  • Onderzoeksmateriaal: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Laat de fibroblasten groeien tot ~80% confluentie in een T-25 kweekfles. Vul voor versturing het kweekflesje volledig met steriel gebufferd (m.b.v. 25 mM Hepes) kweekmedium (bv. HAM of DMEM) aangevuld met 10% serum en 1% penicilline-streptomycine. Sluit het kweekflesje goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de kweekfles eenduidig met naam van de patiënt en geboortedatum. Verpak het flesje in beschermend materiaal en verstuur de fibroblasten bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het patiëntenmateriaal.
    Wanneer het niet mogelijk is fibroblasten in kweek te versturen, kan een huidbiopt in steriel gebuffered (m.b.v. 25 mM Hepes) kweekmedium (bv. HAM of DMEM) zonder toevoeging van serum of antibiotica worden verstuurd bij kamertemperatuur.
    Voor interne aanvragers:
    Bioptmedium kan worden afgehaald bij de balie van het laboratorium Genetische Metabole Ziekten (F0-132).
  • Doorlooptijd: 3 maanden.