Standaard initiële screening Mitochondriale vetzuuroxidatiedefecten

Screening mitochondriale β-oxidatie

Een palmitaatbelastingtest (acylcarnitine profilering) wordt uitgevoerd om te onderzoeken of een patiënt lijdt aan een defect in de mitochondriale vetzuuroxidatie. Elk mitochondriaal vetzuuroxidatiedefect geeft een specifiek acylcarnitineprofiel. Vervolgens moet de enzym deficiëntie bevestigd worden door middel van een enzymactiviteitsbepaling of in het geval van een mogelijke multipele acyl-CoA dehydrogenase deficiëntie (MADD, glutaaracidurie type 2) door middel van moleculaire analyse. Sommige milde deficiënties kunnen een normaal acylcarnitineprofiel geven. De palmitaatbelastingtest kan ook worden uitgevoerd om het effect van mutaties in het gen coderend voor één van de mitochondriale β-oxidatie enzymen op de flux door het mitochondriale β-oxidatiesysteem te bestuderen.

Materiaal:


Gekweekte huidfibroblasten

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Laat de fibroblasten groeien tot ~80% confluentie in een T-25 kweekfles. Vul voor versturing het kweekflesje volledig met steriel gebufferd (m.b.v. 25 mM Hepes) kweekmedium (bv. HAM of DMEM) aangevuld met 10% serum en 1% penicilline-streptomycine. Sluit het kweekflesje goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de kweekfles eenduidig met naam van de patiënt en geboortedatum. Verpak het flesje in beschermend materiaal en verstuur de fibroblasten bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het patiëntenmateriaal.
    Wanneer het niet mogelijk is fibroblasten in kweek te versturen, kan een huidbiopt in steriel gebuffered (m.b.v. 25 mM Hepes) kweekmedium (bv. HAM of DMEM) zonder toevoeging van serum of antibiotica worden verstuurd bij kamertemperatuur.
    Voor interne aanvragers:
    Bioptmedium kan worden afgehaald bij de balie van het laboratorium Genetische Metabole Ziekten (F0-132).
  • Doorlooptijd: 3 maanden.