Vruchtbaarheidsbehoud - trans jongens en genderdiverse kinderen

Informatie voor transgender kinderen/jongeren met een baarmoeder en eierstokken

Jouw eicellen

Je bent geboren met eierstokken waarin eicellen zitten. Als je later een kind wil krijgen, moet één zo’n eicel samensmelten met een zaadcel.
Al vanaf jouw geboorte liggen jouw eicellen in je eierstokken rustig af te wachten tot je in de puberteit komt. Vanaf dat moment springt er elke maand een eicel uit en word je ongesteld. Behalve als je puberteitsremmers gebruikt.

1=vagina 2=baarmoeder 3=eileiders 4=eierstokken
1=vagina 2=baarmoeder 3=eileiders 4=eierstokken

De puberteitsremmers
De puberteitsremmers houden de eicellen als het ware in slaap. Er verandert verder niets: je krijgt dus niet minder eicellen en de eicellen veranderen ook niet. Mocht je over een tijdje toch besluiten om te stoppen met de puberteitsremmers, dan heb je dus nog evenveel kans om later ‘biologische’ kinderen te krijgen met je eigen eicellen.

De hormoonbehandeling
Als je wat ouder bent, wil je misschien al starten met hormoonbehandeling. Het hormoon testosteron zorgt ervoor dat jouw lichaam ‘mannelijker’ doorgroeit. Toch heeft het geen invloed op je eicellen. Je kunt dus straks gewoon beginnen met de hormoonbehandeling, zonder dat je al moet kiezen of je later wel of geen biologische kinderen wilt.

Je eicellen bewaren voor later

Toch kan het een goed idee zijn om wat van je eicellen uit te laten nemen om te bewaren voor later. Dat kan pas als je 16 jaar of ouder bent en er sterk genoeg voor bent, want het is een zware medische behandeling.

Het belangrijkste voordeel van het bewaren van eicellen? Als je later toch een biologisch kind wilt, is het niet nodig om een tijd te stoppen met testosteron. Stoppen met testosteron betekent namelijk dat je lichaam vrouwelijker gaat doorgroeien: het kan zijn dat je menstruatie op gang komt.
Precies daarom is het voor sommige mensen beter als de eicellen worden uitgenomen voordat de hormoonbehandeling begint.

Je kunt nog steeds eicellen invriezen als je al een paar jaar testosteron hebt gebruikt, maar het is de vraag of je dat dan nog wel wilt aangaan.

Hoe gaat dat, eicellen bewaren?
Je eicellen worden in het ziekenhuis uitgenomen en ingevroren in een speciale vriezer. Daarin blijven ze jarenlang goed.
Maar dat is niet zomaar gebeurd en het is niet gemakkelijk. Je krijgt een paar keer een inwendig onderzoek en je moet jezelf dagelijks een hormooninjectie geven. Wil je hier meer over weten, vraag het dan gerust aan de mensen van het Genderteam.

Vragen?

Wil je meer weten over vruchtbaarheid en het invriezen van eicellen? Vraag dan een gesprek aan bij het Genderteam.