Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: afdeling medische oncologie, locatie VUmc/de Boelelaan

De ervaring van een echtgenoot

Informatie over de ervaring van een echtgenoot met het GIOCA.

Ervaring van Mevrouw Rijkers, echtgenote van een GIOCA-patiënt

"Mijn man Albert was net genezen van prostaatkanker toen zijn gezondheid opnieuw achteruit ging. Hij at niet meer, hij viel kilo’s af. Met veel moeite maakten we een afspraak in het ziekenhuis bij ons in de buurt. We konden er pas weken later terecht. Maagkanker, luidde de diagnose; te bestrijden met chemotherapie en een operatie. Weken hebben we gewacht op de start van de eerste kuur. Maanden later, bij het inplannen van de operatie, was er ineens wel haast. In een paar minuten vertelde de arts over zijn operatieplannen. Hij maakte een onduidelijke schets en prikte een datum in de agenda. Mijn man en ik kregen geen kans om er tussen te komen. Fatsoenlijke uitleg ontbrak. Wordt ons ook nog iets gevraagd, dachten we."

Goede ervaring met het GIOCA

"Van familieleden hoorden we intussen goede verhalen over het GIOCA. Als ik geopereerd moet worden, dan in het AMC, zei mijn man. We hebben diezelfde dag nog alle onderzoeken opgestuurd naar Amsterdam, en binnen enkele dagen konden we al terecht voor een second opinion. Vanaf het eerste contact voelde het goed. De GIOCA-verpleegkundigen hadden uitgebreid aandacht voor ons, net als de specialist. Hij vertelde ons wat er aan de hand was, professioneel, maar op een zeer menselijke manier. Dat gaf zo’n fijn gevoel, ondanks alle ellende van de ziekte. We werden eindelijk serieus genomen."

Beste keuze

"Helaas bleek dat de tumor in een paar maanden flink was gegroeid. Het advies van de GIOCA-specialist was om zo snel mogelijk te opereren. Mijn man is daarna in het AMC bestraald en behandeld met chemotherapie. Er volgde nog een tweede operatie wegens passageklachten, maar de tumor bleek al uitgezaaid naar de buikholte. We hebben samen nog kunnen genieten van een laatste vakantie, daar ben ik dankbaar voor. Zelfs toen zei mijn man nog: 'Naar het GIOCA gaan is de beste keuze die we hebben gemaakt.' Dat ben ik met hem eens. We werden er begrepen, er werd naar ons geluisterd. Het hele team heeft ons maandenlang kundig behandeld en ondersteund. Hartverwarmend, echt geweldig. Nog elke dag haal ik uit die ervaring veel kracht."