Sperma- en eiceldonorschap gezocht

Door het doneren van eicellen- of zaadcellen helpt u andere mensen die met hun eigen eicellen of zaadcellen niet zwanger kunnen worden. Om eicel- of zaadceldonor te worden voor de eicel of zaadcelbank moet u aan een aantal criteria voldoen.

Eiceldonatie

Eiceldonatie is een lichamelijk belastende procedure; als eiceldonatrice ondergaat u een bijna volledige IVF-behandeling inclusief hormoonbehandeling en eicelpunctie. Een potentiële donatrice moet daarnaast aan een aantal criteria voldoen:

  • U bent 25 tot 36 jaar oud en heeft zelf tenminste één kind, of u bent 30 tot 36 jaar oud en heeft geen kinderwens.
  • U bent in lichamelijk goede conditie en heeft geen HIV, hepatitis B/C of een andere seksueel overdraagbare aandoening.
  • Er komen, voor zover u weet, geen erfelijke aandoeningen in uw familie voor.
  • U bent ervan op de hoogte dat de mogelijkheid bestaat dat in de toekomst kinderen die geboren zijn na het gebruik van de door u gedoneerde eicellen contact met u kunnen opnemen (dit is in Nederland wettelijk vastgelegd en is mogelijk vanaf het moment dat de kinderen 16 jaar worden).

Verdere informatie over eiceldonatie kunt u vinden in onze folder over Eiceldonatie.

Zaadceldonatie

Zaadceldonatie is relatief eenvoudig; u produceert zaadcellen middels masturbatie. Een potentiële donor moet daarnaast aan een aantal criteria voldoen:

  • U bent 18 tot 45 jaar oud.
  • U bent in lichamelijk goede conditie en heeft geen HIV, hepatitis B/C of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Er komen, voor zover u weet, geen erfelijke aandoeningen in uw familie voor.
  • U bent bereid circa 1 à 2 jaar op regelmatige basis sperma te doneren.
  • U bent ervan op de hoogte dat de mogelijkheid bestaat dat in de toekomst kinderen die geboren zijn na het gebruik van de door u gedoneerde zaadcellen contact met u kunnen opnemen (dit is in Nederland wettelijk vastgelegd en is mogelijk vanaf het moment dat de kinderen 16 jaar worden).

Verdere informatie over zaadceldonatie kunt u vinden in onze folder "Spermadonor".

Onkostenvergoeding eicel/spermadonatie

Het is in Nederland verboden om te handelen in eicellen of zaadcellen. Wel is er een tegemoetkoming in de onkosten die u maakt als donor voor uw bezoeken aan het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Voor de vergoeding verwijzen we u graag naar bovengenoemde folders.

Iets voor u?

Mocht u donorschap overwegen vul dan vrijblijvend het contactformulier in. Wij zullen dan contact met u opnemen. Voor algemene informatie bel ons gerust of stuur een mail naar cvv@amc.nl.