Veelgestelde vragen

ABCD-App: 01. Wie kunnen de ABCD-App downloaden en gebruiken?
De ABCD-App is speciaal ontwikkeld voor de ABCD-studie. Iedereen kan de app downloaden, maar om hem te gebruiken heb je een code nodig die wij alleen naar de ABCD-jongeren sturen. Ouders kunnen gebruik maken van de online vragenlijsten.
ABCD-App: 02. Is de ABCD-App veilig om te downloaden en te gebruiken?
Ja. De ABCD-App is veilig om te downloaden en te gebruiken. De ABCD-App is uitgebreid getest door de ontwikkelaars en onderzoekers, en hij is gecontroleerd en goed bevonden door Google. Voor het versturen van data wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding. Desondanks zul je de ABCD-App op een iPhone eerst moeten 'vertrouwen'. Zie hier de instructie.
ABCD-App: 03. Komen er kosten kijken bij het downloaden van de ABCD-App op de telefoon?
Nee, downloaden en gebruiken van de app is gratis. Deelname aan het onderzoek is kosteloos. Voor het downloaden en gebruiken van de app heb je wel internet nodig. Via wifi is dit gratis. Mocht je de app downloaden en gebruiken via 3G of 4G, dan kunnen er internetkosten worden verrekend, afhankelijk van de internetbundel van je telefoonabonnement.
ABCD-App: 04. Tijdens het downloaden van de ABCD-App op mijn iPhone toestel krijg ik de melding ‘Niet-vertrouwde bedrijfsappontwikkelaar’. Wat moet ik doen?
In de instellingen van jouw telefoon moet je de App op ‘vertrouwen’ zetten. Ga hiervoor naar ‘Algemeen’ ‘Apparaatbeheer’. Klik vervolgens op ‘Innovattic B.V.’ en dan op ‘Vertrouw Innovattic B.V.’. Deze informatie vind je ook in de downloadinstructie voor iOS. Deze vind je hier.
ABCD-App: 05. Tijdens het downloaden van de ABCD-App in Android krijg ik de melding ‘Accountconfiguratie voltooien. Voeg een betalingsoptie toe om je account te voltooien.' Wat moet ik doen?
Door onderaan op ‘overslaan’ te klikken hoef je geen betalingsoptie aan je Google Play account toe te voegen. De ABCD-App wordt dan direct geïnstalleerd. Het downloaden en gebruiken van de ABCD-App is geheel kosteloos. 
ABCD-App: 06. Hoe kan ik de ABCD-App downloaden?
Klik hier voor de downloadinstructies.
ABCD-App: 07. Waarom kan ik de ABCD-App niet downloaden in de Apple store?
De ABCD-App kan niet via de Apple store gedownload worden omdat dan bepaalde functies in de App niet meer werken.
Je moet de ABCD-App dus op een andere manier op je iPhone zetten: downloadinstructie voor iOS.
ABCD-App: 08. Waar kan ik de ABCD-App vinden in Play store?
ABCD-App: 09. Waarom moet één van mijn ouders toestemming geven voor het gebruik van de ABCD-App?
Als je nog geen 16 jaar oud bent, ben je minderjarig. Het is wettelijk bepaald dat minderjarigen toestemming moeten hebben van hun wettelijke vertegenwoordiger.
ABCD-App: 10. Kunnen mijn ouders mijn antwoorden inzien wanneer zij toestemming geven voor het gebruik van de ABCD-App?

Nee! Wanneer een ouder toestemming geeft voor het gebruik van de ABCD-App, betekent dit niet dat hij/zij jouw antwoorden kan inzien! Jouw antwoorden blijven anoniem.

ABCD-App: 11. Kunnen jullie zien wat ik op mijn telefoon doe?

Nee. Wij kunnen niet zien wat jij op je telefoon doet. Wij krijgen alleen cijfertjes doorgestuurd over je stappen, schermgebruik en oog-schermafstand en verder niks! Ondanks dat tijdens het kalibreren de camera even aan gaat en je jezelf ziet (alleen bij Android), wordt het beeld wat je ziet niet opgeslagen. Het kalibreren is nodig om te controleren of de afstand van het scherm tot je ogen goed gemeten wordt.

ABCD-App: 12. Ben ik verplicht om toestemming te geven voor het meten van telefoongebruik?

Nee. Voor ons is het belangrijk om onderzoek te doen naar schermgebruik, maar toestemming geven is niet verplicht. Je kan dit dus weigeren en alsnog de vragenlijsten via de ABCD-App invullen.

ABCD-App: 13. Waarom lukt het mij niet om toestemming te geven voor de stappenteller in de ABCD-App op mijn telefoon?

Om het aantal stappen te meten, maakt de ABCD-App verbinding met de app Google Fit. Hiervoor heb je een Google-/Gmailaccount nodig. Lukt het niet, geef dan ‘geen toestemming’ en druk op het pijltje om verder te gaan.

ABCD-App: 14. Wat gebeurt er als ik de App afsluit (wegswipen)?

Wanneer je de ABCD-App afsluit, blijft de ABCD-App actief op de achtergrond.
Let op! als je tijdens het invullen van de vragenlijst de ABCD-App afsluit, worden je antwoorden niet opgeslagen. Je moet dan de vragenlijst opnieuw invullen.

ABCD-App: 15. Blijft de ABCD-App mijn telefoongebruik meten, ook al ben ik klaar met het invullen van de vragenlijsten?

Nee. 7 dagen nadat je de app geïnstalleerd hebt, stopt de ABCD-App automatisch met het opvragen van informatie en kun je eventueel de App verwijderen van je telefoon.

ABCD-App: 16. Hoe worden mijn antwoorden opgeslagen?

Alles wat je invult wordt per dag via een veilige verbinding naar een server gestuurd. Vervolgens worden de antwoorden beveiligd opgeslagen bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. Je gegevens worden niet met een naam maar met een code opgeslagen.

ABCD-App: 17. Ik wil toch liever geen gebruik maken van een App. Wat nu?

Je kunt de vragenlijst ook online invullen met hetzelfde wachtwoord als voor de ABCD-App. Klik hier om de online vragenlijst in te vullen.

Liever niet digitaal invullen? Vraag dan via de mail een papieren vragenlijst aan.

ABCD-studie English: 1. Where can I find the information about phase 5 in English?

See this page about phase 5 and you can download the information here.

Algemeen: 1. Wat is het doel van de ABCD-studie?
Het belangrijkste doel van de ABCD-studie is het inventariseren en analyseren van factoren in het vroege leven (tijdens de zwangerschap en op de jonge kinderleeftijd) die een mogelijke verklaring vormen voor latere gezondheidsverschillen
Algemeen: 2. Wie voert de ABCD-studie uit?
De ABCD-studie wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en Sarphati Amsterdam.
Algemeen: 3. Waar vind ik achtergrondinformatie over de ABCD-studie?
U vindt hier informatie over de ABCD-studie.
Algemeen: 4. Wie heeft de onderzoeken van de ABCD-studie beoordeeld en goedgekeurd?

De ABCD-studie is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Deelnemers: 1. Waar vind ik meer informatie over de rechten van onderzoeksdeelnemers?

De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen omschrijft de rechten van proefpersonen. Meer informatie hierover kunt u vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon en op de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.Deelnemers: 2. Ik ga verhuizen en vertrek uit Amsterdam. Mag ik nog meedoen?

Ja, heel graag zelfs! Wanneer u vanaf de zuigelingenperiode deel hebt genomen aan de ABCD-studie, kunt u blijven meedoen aan het onderzoek. Ook als u buiten Amsterdam gaat wonen. 

Deelnemers: 3. Mijn contactgegevens zijn gewijzigd, hoe kan ik dit doorgeven?

Uw contactgegevens kunt u hier doorgegeven.

Deelnemers: 4. Kan ik als ABCD-deelnemer mijn profielwerkstuk schrijven met gegevens uit de ABCD-studie?

Ja, dat kan! Op de website vind je meer informatie hierover.

Fase 5: 01. Waar vindt het onderzoek plaats?
In fase 5 wordt aan de deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen. U kunt zelf bepalen wanneer en waar u deze vragenlijst invult (online of papier). U hoeft daarvoor niet naar het AMC te komen.
Fase 5: 02. Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?
Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten voor de ouders. De vragenlijst voor de jongeren wordt via de ABCD-App afgenomen verspreid over 7 dagen. Deze duurt ongeveer 10 minuten per dag.
Fase 5: 03. Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over de vragenlijst, bijvoobeeld als ik een vraag niet begrijp?
Voor vragen of opmerkingen over de vragenlijst kunt u contact opnemen met Noekie van Lieshout of Esi van der Zwan: WhatsApp: 06-51035059, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd@amc.nl.
Fase 5: 04. Waar vind ik meer uitleg over het toestemmingsformulier dat ik moet invullen bij dit onderzoek?
Voor extra uitleg over de toestemmingsvragen kunt u contact opnemen met Noekie van Lieshout of Esi van der Zwan: WhatsApp: 06-51035059, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd@amc.nl. Meer uitleg kunt u ook vinden in onze folder
Fase 5: 05. Ons gezin bestaat niet uit een vader, moeder en kind(eren), wie moet welke vragenlijst nu invullen?
  • Als u gezin uit 2 moeders en kind(eren) bestaat, willen we vragen of de biologische moeder de moeder-vragenlijst invult en de andere moeder de vader vragenlijst. In de vragenlijst van de vader zal gevraagd worden wat u van het kind bent, daar kunt u dan ‘2e moeder’ invullen.
  • Heeft u een 1-ouder-gezin, dan mag u de vader-vragenlijst als niet verzonden beschouwen.
  • Ziet uw kind zijn/haar vader of moeder niet meer of is één van beide ouders overleden, dan mag u de desbetreffende vragenlijst als niet verzonden beschouwen. Heeft uw kind een (stief)ouder die hij/zij regelmatig ziet, dan kan diegene de desbetreffende vragenlijst invullen. Bijvoorbeeld: de biologische vader is overleden, de stiefvader vult dan de vader-vragenlijst in.
Fase 5: 06. Waar vind ik de online vragenlijsten behorend bij fase 5?
De online vragenlijsten van fase 5 vind je hier.
Fase 5: 07. Worden ook lichamelijke metingen uitgevoerd?
Nee. Tijdens fase 5 zullen geen lichamelijke metingen plaatsvinden. Wij hopen dit in toekomstige fases van de ABCD-studie weer te doen.
Fase 5: 08. Ik heb nog geen uitnodiging met mijn gegevens voor het onderzoek ontvangen. Klopt dit?
Dit kan kloppen. Indien u voor begin december 2019 nog geen uitnodiging met codes hebt ontvangen, dan is deze naar een oud adres gestuurd. Als u hier uw nieuwe gegevens naar toestuurt, kunnen wij een nieuwe uitnodiging sturen en doet u alsnog mee. 
Fase 5: 09. Kan ik nog deelnemen aan fase 5 wanneer ik fase 4 heb gemist?
Ja, heel graag zelfs! U kunt gewoon meedoen aan fase 5. Alle informatie die wij verzamelen  is waardevol en goed bruikbaar voor ons onderzoek. U hoeft fase 4 niet in te halen.
Fase 5: 10. Waar vragen jullie toestemming voor in fase 5?

Onderstaande toestemmingen vragen we aan jou, de jongere zelf. Ben je nog geen 16 jaar oud, dan zullen we deze toestemmingen ook aan je ouders vragen.

1. Toestemming voor het gebruik van de App voor het afnemen van een vragenlijst.

2. Toestemming voor het meten van het telefoongebruik via de app, bijvoorbeeld hoe lang het scherm aan staat per dag en hoeveel stappen je zet per dag. We kunnen niet zien wát je op jouw telefoon doet.

3. Toestemming voor het opvragen van jouw gezondheidsgegevens bij de GGD voor wetenschappelijk onderzoek.

4. Toestemming voor het opvragen van jouw gezondheidsgegevens bij de huisarts, apotheek en zorgverzekeraar voor wetenschappelijk onderzoek.

Gegevensverwerking: 1. Wat gebeurt er met mijn gegevens na het invullen van de vragenlijsten?

Uw gegevens worden verzameld, bewaard en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Iedereen die meedoet aan de ABCD-studie krijgt een eigen code. Uw naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebruikt voor het onderzoek. Uw identiteit blijft geheim en wordt niet gebruikt bij de verwerking van de gegevens. Al uw gegevens blijven dus vertrouwelijk.

Gegevensverwerking: 2.Wat gebeurt er met de gegevens die verzameld worden met de ABCD-App?

De gegevens die verzameld worden, worden gekoppeld aan jouw code. Je naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebuikt in het onderzoek. Ook in publicaties worden nooit gegevens over jouw identiteit gebruikt. De gegevens die verzameld worden, worden uitsluitend gebruikt voor onderzoek en beleid.