Veelgestelde vragen

* Waar kan ik als deelnemer terecht voor geestelijke/ mentale hulp of verslaving?

Het kan zijn dat je na het invullen van de ABCD-vragenlijst de behoefte hebt om met iemand te praten.

-       @Ease: Je kunt langs gaan bij @Ease of met @Ease chatten. @Ease is een plek waar iedereen tussen de 12 en 25 zonder afspraak langs kan gaan om over grote en kleine problemen te praten. Ze hebben locaties in Amsterdam, Rotterdam, Heerlen en Maastricht. Op hun website https://ease.nl/ kun je meer informatie vinden over hun adressen en openingstijden.

-        Mind Korrelatie: Ervaar je mentale problemen, maak je je zorgen om iemand of heb je problemen met anderen? Dan kan je gratis en anoniem terecht bij Mind Korrelatie (bellen, chatten, Whatsappen of mailen). Kijk voor meer informatie op MIND Korrelatie

-       113: Als je last hebt van gedachten over de dood, kun je gratis terecht bij 113. Je kunt hier met iemand bellen op de nummers 113 of 0800-0113 of chatten via de website www.113.nl.

-       Roken Infolijn: Voor al je vragen over roken kun je anoniem terecht bij de Roken Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.rokeninfo.nl

-       Alcohol Infolijn: Voor al je vragen over alcohol kun je anoniem terecht bij de Alcohol Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.alcoholinfo.nl.

-       Drugs Infolijn: Voor al je vragen over drugs kun je anoniem terecht bij de Drugs Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.drugsinfo.nl .

-        Jellinek: Voor al je vragen over alcohol, drugs, gokken en gamen kan je terecht bij Jellinek. Zij hebben een gratis advieslijn waar je tussen 8:30 en 17:00 naartoe kan bellen. Daarnaast kan je met ze mailen en anoniem chatten. Ook kan je een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Kijk voor meer informatie op Waar kan ik terecht voor advies? - Jellinek.

-       Gamen Infolijn: Voor al je vragen over gamen kun je anoniem terecht bij de Gamen Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.gameninfo.nl

Algemeen: 01. Wat is het doel van de ABCD-studie?
Het belangrijkste doel van de ABCD-studie is het inventariseren en analyseren van factoren in het vroege leven (tijdens de zwangerschap en op de jonge kinderleeftijd) die een mogelijke verklaring vormen voor latere gezondheidsverschillen
Algemeen: 02. Wie voert de ABCD-studie uit?
De ABCD-studie wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en Sarphati Amsterdam.
Algemeen: 03. Waar vind ik achtergrondinformatie over de ABCD-studie?
U vindt hier informatie over de ABCD-studie.
Algemeen: 04. Wie heeft de onderzoeken van de ABCD-studie beoordeeld en goedgekeurd?
De ABCD-studie is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Amsterdam UMC, locatie AMC.
Algemeen: 05. Hoe lang duurt de ABCD-studie nog?
De deelnemende jongeren worden gevolgd tot en met hun 25e levensjaar. Alhoewel je wettelijk van volwassenheid spreekt bij de leeftijd van 18 of soms 21 jaar, willen wij graag de jongeren langer volgen. Op 18 jarige leeftijd is het lichaam nog niet geheel ontwikkeld. De hersenen zijn pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van 25 jaar. 
Daarnaast verandert er veel in je dagelijkse leven als jong volwassene; je gaat bijvoorbeeld studeren, je eigen geld verdienen, zelfstandig wonen en je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. In de aankomende fases willen we in kaart brengen hoe de overgang van adolescentie naar volwassenheid verloopt.
Algemeen: 07. Kan ik meedoen als ik de vorige fase(s) niet heb meegedaan?
Ja, dit kan zeker! Alle informatie die wij verzamelen is voor ons waardevol. Dus ook als je vorige fases hebt gemist, kan je gewoon meedoen aan fase 7.
Algemeen: 08. Kan ik op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in het onderzoek?
Je kan op de hoogte blijven door je op te geven voor de digitale ABCD nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief ontvang je ongeveer 2 keer per jaar. Aanmelden kan via deze pagina.
Algemeen: 09. Ik wil niet meedoen met alle onderdelen (vragenlijst, taken en lichamelijkemetingen). Kan ik toch deelnemen aan het onderzoek?
Voor het onderzoek is het fijn als je met zo veel mogelijk onderdelen meedoet. Echter snappen wij het als je liever niet met alle onderdelen meedoet. Mocht je niet met alle onderdelen mee willen doen, dan is het altijd mogelijk om deze onderdelen over te slaan.
Algemeen: 10. Wat gebeurd er met mijn gegevens buiten de Europese Unie?
De ABCD-studie heeft ook samenwerkingen buiten de Europese Unie. In dit geval sturen we jouw gecodeerde gegevens ook naar landen buiten de Europese Unie. Ook kan het voorkomen dat analyses op het lichaamsmateriaal buiten de Europese Unie worden bepaald. In die landen gelden niet de privacyregels van de Europese Unie. Wij vragen hiervoor apart jouw toestemming. Voordat wij een samenwerking aangaan buiten de Europese Unie stellen we samen met de juristen van de afdeling Legal Research Support van het Amsterdam UMC een contract op ter ondertekening door de samenwerkingspartner. In het contract worden o.a. privacyregels opgenomen
Algemeen: 11. Ik heb nog geen uitnodiging met mijn gegevens voor het onderzoek ontvangen. Klopt dit?

Dit kan kloppen!

Indien je voor begin december 2023 nog geen uitnodiging met codes hebt ontvangen voor de vragenlijst, dan is deze naar een oud adres gestuurd. Als je hier jouw nieuwe gegevens naar toestuurt, kunnen wij een nieuwe uitnodiging sturen en doe je alsnog mee. 

De uitnodigingen voor de lichamelijke metingen zullen verspreid over 2023-2024 worden verstuurd. Wacht dus rustig af :)

Beweegmeter: 01. Wat is een GeneActiv / beweegmeter?
Een GeneActiv is een type beweegmeter. Deze meter draag je als een horloge om je pols en lijkt op een smartwatch. De meter meet continu hoeveel jij beweegt, ook ’s nachts. Door deze continue metingen, kunnen onderzoekers een goed beeld krijgen van hoeveel jij beweegt. Daarnaast geeft het ook erg veel informatie over je slaappatroon.
Voor meer informatie en andere FAQ, klik hier.
Deelnemers: 01. Waar vind ik meer informatie over de rechten van onderzoeksdeelnemers?

De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen omschrijft de rechten van proefpersonen. Meer informatie hierover kun je vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon en op de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.Deelnemers: 02. Ik ga verhuizen en vertrek uit Amsterdam. Mag ik nog meedoen?
Ja, heel graag zelfs! Als je ooit mee hebt gedaan aan de ABCD-studie, kun je blijven meedoen aan het onderzoek. Ook als je buiten Amsterdam gaat wonen. 
Deelnemers: 03. Mijn contactgegevens zijn gewijzigd, hoe kan ik dit doorgeven?
Jouw contactgegevens kunt je hier doorgegeven.
Deelnemers: 04. Kan ik stage lopen bij de ABCD-studie?
De ABCD-studie biedt ieder jaar enkele wetenschappelijke stageplekken aan. Voor meer informatie kijk hier.

Gegevensverwerking: 01. Wat gebeurt er met mijn gegevens na het invullen van de vragenlijsten?
Jullie gegevens worden verzameld, bewaard en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Iedereen die meedoet aan de ABCD-studie krijgt een eigen code. Jullie naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebruikt voor het onderzoek. Jullie identiteit blijft geheim en wordt niet gebruikt bij de verwerking van de gegevens. Al jullie gegevens blijven dus vertrouwelijk.
Lichamelijke metingen: 01. Waar vindt het onderzoek plaats?

De lichamelijke metingen zullen zowel op individuele afspraak gedaan worden als tijdens enkele grootschalige meetdagen. Je mag zelf kiezen wanneer je meedoet. Heb je een individuele afspraak gemaakt, dan kom je naar de Medische Faculteit (MF gebouw) van de Vrije Universiteit Amsterdam voor de metingen.

Een afspraak maken voor de lichamelijke metingen kan hier.

lichamelijke metingen: 02. Zijn er grootschalige meetdagen?

De eerste maanden vinden de metingen alleen op individuele afspraak plaats. In 2024 zijn we ook van plan om enkele grootschalige meetdagen te organiseren, net zoals in fase 4. De locatie hiervoor is nog niet bekend.

Lichamelijke metingen: 03. Krijg ik de resultaten van de metingen?

Bij het onderzoek van je bloed of bloeddruk kunnen we toevallig iets vinden dat niet direct van belang is voor het onderzoek, maar wel voor je gezondheid of de gezondheid van je familieleden. De onderzoeker neemt dan contact met je op. Je bespreekt dan met je eigen huisarts wat er moet gebeuren. De kosten hiervan vallen onder je eigen zorgverzekering. Met het toestemmingsformulier geef je toestemming dat we je informeren over onverwachte bevindingen.
Daarnaast krijg je standaard van ons de uitslagen van de lichamelijke onderzoeken in brief-vorm.

Lichamelijke metingen: 04. Hoe lang duren de lichamelijke metingen?
Als je meedoet met alle onderdelen dan duren de lichamelijke metingen in totaal maximaal 60 minuten.
Lichamelijke metingen: 05. Hoe kan ik een afspraak inplannen voor de lichamelijke metingen?

Nadat je een email hebt ontvangen met de uitnodiging voor de lichamelijke metingen, kun je hier een afspraak maken.
Je mag ons ook altijd bellen (06-83 56 98 50) of mailen om een afspraak in te plannen.

Lichamelijke metingen: 06. Het gaat mij niet lukken om naar mijn afspraak te komen. Hoe kan ik mijn afspraak afzeggen/verplaatsen?

Het kan gebeuren dat je bent verhinderd ten tijde van de afspraak en je afspraak wil verzetten/annuleren. Wij vermenen dit graag zo snel mogelijk, zodat we kostbare tijd kunnen vrijhouden voor een andere deelnemer. Dit kan door een mailtje te sturen of te bellen/appen naar (06-83 56 98 50).

Lichamelijke metingen: 07. Wie voert de lichamelijke metingen uit?

De lichamelijke metingen worden uitgevoerd door geschoolde medewerkers van het ABCD-team, onderzoeksassistenten en stagiaires van de ABCD-studie. Iedereen die de metingen uitvoert heeft hiervoor een training gevolgd en voert de metingen uit volgens een vooraf getoetst meetprotocol.

Lichamelijke metingen: 08. Hoe wordt er met mijn privacy omgegaan tijdens de lichamelijke metingen?

Tijdens de lichamelijke metingen vragen we je om in sportkleding te komen: kortebroek en hemd/korte mouw shirt. Voor bepaalde metingen zullen we je vragen om je shirt een beetje omhoog te doen. We houden uiteraard rekening met je privacy. De metingen zullen worden gedaan in afgesloten kamers. Tijdens de grootschalige meetdagen worden er afgesloten ruimtes gemaakt door middel van grote schermen, zodat iedereen privacy heeft.

Lichamelijke metingen: 09. Wat moet ik meenemen naar het onderzoek?

Neem de proefpersoneninformatie mee naar het onderzoek, samen zullen we deze doorlopen waarna door jou en de onderzoeker het toestemmingsformulier wordt getekend.

Tijdens de lichamelijke metingen vragen we je om sportkleding aan te trekken: korte broek en hemd/korte mouw shirt. Je kunt je op onze locatie omkleden. We zullen ook wat eten en drinken voor je klaar hebben staan.

Lichamelijke metingen: 10. Hoe moet ik me voorbereiden voor het onderzoek?

Als je meedoet aan het bloedprikken (d.m.v. een vingerprik), vragen wij je om 3 uur van te voren niets te eten en drinken (water en thee zonder suiker kan wel). Voor de overige onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

Lichamelijke metingen: 11. Hoe kan ik het beste naar de locatie komen?

Het MF-gebouw is het beste te bereiken met het OV, maar kan ook met de auto bereikt worden. Het gebouw ligt op het terrein van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), naast het VUMC. De routebeschrijving naar de VU kan je vinden op Routebeschrijving en bereikbaarheid - Meer over - Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl) of navigeer naar Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. Eenmaal binnen in het gebouw kan je de beschrijving in de bevestigingsmail of de bordjes in het gebouw volgen naar de ABCD meetkamer op de 3e verdieping. Kijk ook in het hoogtepunt ‘Route lichamelijke metingen’ op onze Instagram voor uitleg hoe je bij de ABCD-meetkamer komt.

Lichamelijke metingen: 12. Komen er kosten kijken bij deelname aan het onderzoek?

Deelname aan het onderzoek is kosteloos. Eventuele reiskosten en parkeerkosten worden vergoed.

Taken: 01. Op welk medium kan ik de taken uitvoeren?
De taak werkt alleen op een laptop of computer. Ga in een rustige omgeving zitten waar je niet wordt gestoord, voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat.
Taken: 02. Wanneer kan ik de extra taken invullen?
Van ons krijg je per mail een inlogcode en wachtwoord die je moet invullen. Deze mail ontvang je 1 week na het afronden van de online vragenlijst. De link naar de online taken en de download instructie wordt ook per mail verstuurd. Voorafgaand moet je een programma installeren op je computer.
Taken: 03. Waarom moet ik een app downloaden voor het uitvoeren van de taakjes?
De taken draaien in een speciaal gebouwde applicatie 'Inquisit 6', zodat de uitslagen van de taken op een juiste en veilige manier worden geregistreerd. Na het uitvoeren van de taak kun je de applicatie verwijderen. Downloaden en gebruiken van de app is gratis. Deelname aan het onderzoek is kosteloos. Voor het downloaden en gebruiken van de app heb je wel internet nodig.
Taken: 04. Kan ik de taken tussentijds opslaan?

Eenmaal begonnen aan de taken kan je niet tussendoor opslaan. Na de taken wordt je doorgelinkt naar de eetscore test, deze zal ook direct ingevuld moeten worden hierna. Het is handig om hier rekening mee te houden. Je bent in totaal ongeveer 25 minuten bezig.

Klik je de voedingsvragenlijst perongeluk weg, dan kun je gauw weer terug naar de link en staan je antwoorden er nog (een paar minuten).

Taken: 05. Waar worden de gegevens opgeslagen?
De ABCD-studie maakt gebruik van een externe partij, Millisecond, om de afname van de denkvermogen test en de tijdelijke dataopslag mogelijk te maken. Millisecond zal de data maximaal 1 jaar opslaan op een server in Ierland. De ABCD-studie werkt samen met Wageningen University & Research (WUR) om de afname van de voedingsvragenlijst en de tijdelijke dataopslag mogelijk te maken. WUR zal de data maximaal 1 jaar opslaan op hun beveiligde server van de Universiteit van Wageningen (NL).
Taken: 06. Wat meten de taken precies?

De denkvermogen taak bestaat uit 2 onderdelen:
- de SOPT (self-ordered pointing test) is een soort memorie. Deze taak meet jouw werkgeheugen.
- de RAVEN is een intelligentietest, welke voornamelijk het logisch redeneer vermogen meer.

Daarnaast willen we graag een beeld krijgen van jouw voedingspatroon. Dit meten we met de Eetscore. Dit is een korte vragenlijst, die door de Wageningen Universiteit speciaal ontwikkeld is om voedingspatronen in kaart te brengen. Wanneer je alle vragen hebt beantwoord, wordt jouw voedingspatroon naast de richtlijnen van de Gezondheidsraad gelegd en ontvang je feedback.

Taken: 07. Zegt de denkvermogen taak iets over mijn IQ?
De twee denkvermogen taken die wij afnemen, meten slechts twee aspecten van jouw IQ. Jouw IQ bestaat uit veel meer aspecten. Het is daarom niet mogelijk om een uitspraak te doen over je IQ op basis van deze twee taken.
Taken: 08. Krijg ik de resultaten van de denkvermogen taken?
Je krijgt geen resultaten van de denkvermogen taken. Doordat de denkvermogen taken geen totaal beeld geven van jouw IQ, is er besloten om de uitslag van deze taken niet terug te koppelen.
Vragenlijst: 01. Is er een ABCD-app?

Nee, er is geen speciale app om de vragenlijst in te vullen, zoals in de vorige fase. De vragenlijst kan online worden ingevuld op een laptop, tablet of smartphone. De link voor de online vragenlijst krijg je toegestuurd of vind je hier. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om de vragenlijst op papier in te vullen. Stuur ons een mailtje als je de vragenlijst graag thuis opgestuurd wil krijgen.

Vragenlijst: 02. Ik ben mijn inloggegevens kwijt, waar kan ik deze opvragen?

Als je je inloggegevens niet meer kan vinden, stuur dan een e-mail naar abcd-fase7@amsterdamumc.nl

Vragenlijst: 03. Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?
De online vragenlijst duurt ongeveer 50 minuten.
Vragenlijst: 04. Kan ik tussentijds mijn antwoorden opslaan?

Ja, dit kan! In de online vragenlijst zie je rechtsboven een knop met ‘antwoorden opslaan’. Je kan zo vaak als je wil een pauze nemen en zelf beslissen wanneer je verder gaat met de vragenlijst.

Vragenlijst: 05. Krijgen mijn ouders ook een vragenlijst?
Nu alle ABCD-deelnemers volwassen zijn, zullen wij alleen nog maar vragenlijsten afnemen bij de deelnemers. Je ouders krijgen vanaf nu dus geen vragenlijsten meer.
Vragenlijst: 06. Waar kan ik de online vragenlijst op maken?

Mobiele telefoon, tablet of laptop. Let op: De extra taken kunnen alleen op een laptop/computer worden ingevuld.

Vragenlijst: 07. Ik heb geen bol.com bon ontvangen. En nu?
Binnen 2 weken na afronden ontvang je jouw bol.com code via het opgegeven emailadres. Mogelijk is het emailadres niet juist. Als jij na 2 weken nog geen code hebt ontvangen, stuur dan een mailtje naar abcd-fase7@amsterdamumc.nl
Vragenlijst: 08. Hoe lang is mijn bol.com code geldig?

De Bol.com codes zijn na ontvangst 3 jaar lang geldig.

Vragenlijst: 09. Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over de vragenlijst, bijvoorbeeld als ik een vraag niet begrijp?
Voor vragen of opmerkingen over de vragenlijst kun je contact opnemen met Nikki Jongeneel: WhatsApp: 06 - 83 56 98 50, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd-fase7@amsterdamumc.nl.
Vragenlijst: 10. Kunnen mijn ouders mijn antwoorden inzien?
Nee! Jouw ouders kunnen jouw antwoorden niet inzien! Jouw antwoorden blijven anoniem. Daarnaast krijgen jouw ouders ook niet van ons te horen of je wel of niet mee hebt gedaan aan fase 7.