Veelgestelde vragen

* School gerelateerde vragen Ouders-vragenlijst: Mijn kind zit momenteel niet op school, wat moet ik invullen?

U kunt de vraag beantwoorden door na te gaan wat de situatie zou zijn, mocht uw kind wel op school zitten. Het doel is namelijk om inzicht te krijgen in de opvoedingsstijl en omgangsvormen tussen ouder en kind.

* Waar kan ik als jongere terecht voor geestelijke/ mentale hulp of verslaving?

Het kan zijn dat je na het invullen van de ABCD-vragenlijst de behoefte hebt om met iemand te praten.

-       Kindertelefoon: Als je over iets wilt praten waar je mee zit, kun je terecht bij de Kindertelefoon. Ze zijn beschikbaar voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar. Je kunt ze bellen op 0800-0432 of chatten via www.kindertelefoon.nl.

-       @Ease: Je kunt ook langs gaan bij @Ease of met @Ease chatten. @Ease is een plek waar iedereen tussen de 12 en 25 zonder afspraak langs kan gaan om over grote en kleine problemen te praten. Ze hebben locaties in Amsterdam, Rotterdam, Heerlen en Maastricht. Op hun website https://ease.nl/ kun je meer informatie vinden over hun adressen en openingstijden.

-       113: Als je last hebt van gedachten over de dood, kun je gratis terecht bij 113. Je kunt hier met iemand bellen op de nummers 113 of 0800-0113 of chatten via de website www.113.nl.

-       Roken Infolijn: Voor al je vragen over roken kun je anoniem terecht bij de Roken Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.rokeninfo.nl

-       Alcohol Infolijn: Voor al je vragen over alcohol kun je anoniem terecht bij de Alcohol Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.alcoholinfo.nl.

-       Drugs Infolijn: Voor al je vragen over drugs kun je anoniem terecht bij de Drugs Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.drugsinfo.nl .

-       Gamen Infolijn: Voor al je vragen over gamen kun je anoniem terecht bij de Gamen Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.gameninfo.nl

* Waar kan ik als ouder terecht voor mentale hulp of verslaving?

Het kan zijn dat u na het invullen van de vragenlijsten behoefte hebt om met iemand te praten.

-       Luisterlijn: De luisterlijn biedt u een luisterend oor. Ze zijn elke dag, 24 uur bereikbaar voor iedereen die ergens mee zit en erover wil praten. U kunt met ze bellen op 0900 - 07 67 of met ze chatten via www.deluisterlijn.nl.

-       Oudertelefoon: Voor een luisterend oor, opvoedvragen en gezinskwesties kunt u terecht bij de oudertelefoon. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00 - 15.00 uur en donderdagavond 19.00 - 22.00 uur. U kunt ze bellen op 085 130 46 58 of met ze chatten via www.oudertelefoon.nl.

-       MIND-Korrelatie: Voor het beantwoorden van opvoedvragen en vele andere zaken kunt u terecht bij MIND-Korrelatie. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 18 .00 uur. U kunt ze bellen op 0900 – 1450 (vanuit Nederland) of 00 31 - (0)33 - 422 01 00 (vanuit buitenland) en met ze chatten via www.mindkorrelatie.nl.

-       113: Als u last heeft van gedachten over de dood, kunt u gratis terecht bij 113. U kunt hier met iemand bellen op de nummers 113 of 0800-0113 of chatten via de website www.113.nl.

-       Roken Infolijn: Voor al uw vragen over roken kunt u anoniem terecht bij de Roken Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.rokeninfo.nl

-       Alcohol Infolijn: Voor al uw vragen over het alcoholgebruik van u of uw kind kunt u anoniem terecht bij de Alcohol Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.alcoholinfo.nl.

-       Drugs Infolijn: Voor al uw vragen over het drugsgebruik van u of uw kind kunt u anoniem terecht bij de Drugs Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.drugsinfo.nl .

-       Gamen Infolijn: Voor al uw vragen over het gamegedrag van u of uw kind kunt u anoniem terecht bij de Gamen Infolijn. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt ze bellen op 0900-1995 of met ze mailen of chatten via www.gameninfo.nl

ABCD-App: 01. Wie kunnen de ABCD-App downloaden en gebruiken?
De ABCD-App is speciaal ontwikkeld voor de ABCD-studie. Iedereen kan de app downloaden, maar om hem te gebruiken heb je een code nodig die wij alleen naar de ABCD-jongeren en hun ouders sturen.
ABCD-App: 02. Is de ABCD-App veilig om te downloaden en te gebruiken?
Ja. De ABCD-App is veilig om te downloaden en te gebruiken. De ABCD-App is uitgebreid getest door de ontwikkelaars en onderzoekers, en hij is gecontroleerd en goed bevonden door Google en Apple. Voor het versturen van data wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding.
ABCD-App: 03. Komen er kosten kijken bij het downloaden van de ABCD-App op de telefoon?
Nee, downloaden en gebruiken van de app is gratis. Deelname aan het onderzoek is kosteloos. Voor het downloaden en gebruiken van de app heb je wel internet nodig. Via wifi is dit gratis. Mocht je de app downloaden en gebruiken via 3G of 4G, dan kunnen er internetkosten worden verrekend, afhankelijk van de internetbundel van je telefoonabonnement.
ABCD-App: 04. Tijdens het downloaden van de ABCD-App in Android krijg ik de melding ‘Accountconfiguratie voltooien. Voeg een betalingsoptie toe om je account te voltooien.' Wat moet ik doen?
Door onderaan op ‘overslaan’ te klikken hoef je geen betalingsoptie aan je Google Play account toe te voegen. De ABCD-App wordt dan direct geïnstalleerd. Het downloaden en gebruiken van de ABCD-App is geheel kosteloos. 
ABCD-App: 05. Hoe kan ik de ABCD-App downloaden?
Klik hier voor de downloadinstructies.
ABCD-App: 06. Wat gebeurt er als ik de App afsluit (wegswipen)?
Let op! als je tijdens het invullen van de vragenlijst de ABCD-App afsluit, worden je antwoorden niet opgeslagen. Je moet dan de vragenlijst opnieuw invullen.
ABCD-App: 07. Ik wil toch liever geen gebruik maken van een App. Wat nu?

Je kunt de vragenlijst ook online invullen met hetzelfde wachtwoord als voor de ABCD-App. Klik hier om de online vragenlijst in te vullen.

Liever niet digitaal invullen? Vraag dan via de mail, via WhatsApp (06 - 83 56 98 50) of telefonisch (020 - 56 61 252) een papieren vragenlijst aan.

ABCD-App: 08. Moet één van mijn ouders toestemming geven voor het gebruik van de ABCD-App?
Aangezien je 16 jaar of ouder bent, ben je niet meer minderjarig. Het is wettelijk bepaald dat alleen minderjarigen toestemming moeten hebben van hun wettelijke vertegenwoordiger.
ABCD-App: 09. Kunnen mijn ouders mijn antwoorden inzien?
Nee! Jouw ouders kunnen jouw antwoorden niet inzien! Jouw antwoorden blijven anoniem.
ABCD-App: 10. Kunnen jullie zien wat ik op mijn telefoon doe?
Nee. Wij kunnen niet zien wat jij op je telefoon doet.
ABCD-App: 11. Hoe worden mijn antwoorden opgeslagen?
Alles wat je invult wordt via een veilige verbinding naar een server gestuurd. Vervolgens worden de antwoorden beveiligd opgeslagen bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. Je gegevens worden niet met een naam maar met een code opgeslagen.
ABCD-studie English: 1. Where can I find the information about phase 6 in English?
See this page about phase 6 and you can download the information here.
Algemeen: 1. Wat is het doel van de ABCD-studie?
Het belangrijkste doel van de ABCD-studie is het inventariseren en analyseren van factoren in het vroege leven (tijdens de zwangerschap en op de jonge kinderleeftijd) die een mogelijke verklaring vormen voor latere gezondheidsverschillen
Algemeen: 2. Wie voert de ABCD-studie uit?
De ABCD-studie wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en Sarphati Amsterdam.
Algemeen: 3. Waar vind ik achtergrondinformatie over de ABCD-studie?
U vindt hier informatie over de ABCD-studie.
Algemeen: 4. Wie heeft de onderzoeken van de ABCD-studie beoordeeld en goedgekeurd?

De ABCD-studie is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Algemeen: 5. Hoe lang duurt de ABCD-studie nog?

De deelnemende jongeren worden gevolgd tot en met hun 25e levensjaar. Alhoewel je wettelijk van volwassenheid spreekt bij de leeftijd van 18 of soms 21 jaar, willen wij graag de jongeren langer volgen. Op 18 jarige leeftijd is het lichaam nog niet geheel ontwikkeld. De hersenen zijn pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van 25 jaar. 
Daarnaast verandert er veel in je dagelijkse leven als jong volwassene; je gaat bijvoorbeeld studeren, je eigen geld verdienen, zelfstandig wonen en je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. In de aankomende fases willen we in kaart brengen hoe de overgang van adolescentie naar volwassenheid verloopt.

Deelnemers: 1. Waar vind ik meer informatie over de rechten van onderzoeksdeelnemers?

De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen omschrijft de rechten van proefpersonen. Meer informatie hierover kunt u vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon en op de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.



Deelnemers: 2. Ik ga verhuizen en vertrek uit Amsterdam. Mag ik nog meedoen?
Ja, heel graag zelfs! 'Als u ooit mee heeft gedaan aan de ABCD-studie, kunt u blijven meedoen aan het onderzoek. Ook als u buiten Amsterdam gaat wonen. 
Deelnemers: 3. Mijn contactgegevens zijn gewijzigd, hoe kan ik dit doorgeven?

Uw contactgegevens kunt u hier doorgegeven.

Deelnemers: 4. Kan ik als ABCD-deelnemer mijn profielwerkstuk schrijven met gegevens uit de ABCD-studie?

Ja, dat kan! Op de website vind je meer informatie hierover.

Fase 6: 01. Waar vindt het onderzoek plaats?

In fase 6 wordt aan de deelnemers gevraagd meerdere keren een vragenlijst in te vullen, verspreid over 1 jaar. U kunt zelf bepalen wanneer en waar u deze vragenlijst invult (online of papier). U hoeft daarvoor niet naar het AMC te komen.

Fase 6: 02. Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?

Voor jongeren is de basis-vragenlijst opgeknipt in 6 korte vragenlijsten van ongeveer 10 minuten. Om de 3 maanden krijg je de vervolg-vragenlijst van ongeveer 15 minuten.

Voor ouders is de basis-vragenlijst opgeknipt in 5 korte vragenlijsten van ongeveer 10 minuten. Om de 3 maanden krijgt u de vervolg-vragenlijst van ongeveer 15 minuten.

Fase 6: 03. Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over de vragenlijst, bijvoorbeeld als ik een vraag niet begrijp?
Voor vragen of opmerkingen over de vragenlijst kunt u contact opnemen met Hanan Bozhar: WhatsApp: 06 - 83 56 98 50, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd-fase6@amsterdamumc.nl.
Fase 6: 04. Waar vind ik meer uitleg over het toestemmingsformulier over koppeling dat ik moet invullen bij dit onderzoek?
Voor extra uitleg over de toestemmingsvragen kunt u contact opnemen met Noekie van Lieshout via WhatsApp: 06 - 83 56 98 50, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd-fase6@amsterdamumc.nl.
Fase 6: 05. Ons gezin bestaat niet uit een vader, moeder en kind(eren), wie moet welke vragenlijst nu invullen?
  • Als u gezin uit 2 moeders en kind(eren) bestaat, willen we vragen of de biologische moeder de moeder-vragenlijst invult en de andere moeder de vader vragenlijst. In de vragenlijst van de vader zal gevraagd worden wat u van het kind bent, daar kunt u dan ‘2e moeder’ invullen.
  • Heeft u een 1-ouder-gezin, dan mag u de vader-vragenlijst als niet verzonden beschouwen.
  • Ziet uw kind zijn/haar vader of moeder niet meer of is één van beide ouders overleden, dan mag u de desbetreffende vragenlijst als niet verzonden beschouwen. Heeft uw kind een (stief)ouder die hij/zij regelmatig ziet, dan kan diegene de desbetreffende vragenlijst invullen. Bijvoorbeeld: de biologische vader is overleden, de stiefvader vult dan de vader-vragenlijst in.
  • Woont de jongeren bij pleegouders of grootouders, dan kunnen de pleegouders of grootouders de vragenlijsten invullen voor de moeder en vader en in de vragenlijst aangeven wat de relatie met het kind is.
Fase 6: 06. Waar vind ik de online vragenlijsten behorend bij fase 6?
De online vragenlijsten van fase 6 vind je hier.
Fase 6: 07. Worden ook lichamelijke metingen uitgevoerd?
Nee. Tijdens fase 6 zullen geen lichamelijke metingen plaatsvinden. Wij hopen dit in toekomstige fases van de ABCD-studie weer te doen.
Fase 6: 08. Ik heb nog geen uitnodiging met mijn gegevens voor het onderzoek ontvangen. Klopt dit?
Dit kan kloppen. Indien u voor begin mei 2021 nog geen uitnodiging met codes hebt ontvangen, dan is deze naar een oud adres gestuurd. Als u hier uw nieuwe gegevens naar toestuurt, kunnen wij een nieuwe uitnodiging sturen en doet u alsnog mee. 
Fase 6: 09. Kan ik nog deelnemen aan fase 6 wanneer ik fase 5 heb gemist?

Ja, heel graag zelfs! U kunt gewoon meedoen aan fase 6. Alle informatie die wij verzamelen is waardevol en goed bruikbaar voor ons onderzoek. U hoeft fase 5 niet in te halen.

Fase 6: 10. Waar vragen jullie toestemming voor in fase 6?

Onderstaande toestemmingen vragen we aan jou, de jongere zelf.

1. Toestemming voor het gebruik van de App voor het afnemen van de vragenlijsten.

2. Toestemming voor het opvragen van jouw gezondheidsgegevens bij de GGD voor wetenschappelijk onderzoek.

3. Toestemming voor het opvragen van jouw gezondheidsgegevens bij de huisarts, apotheek en zorgverzekeraar voor wetenschappelijk onderzoek.

Gegevensverwerking: 1. Wat gebeurt er met mijn gegevens na het invullen van de vragenlijsten?
Jullie gegevens worden verzameld, bewaard en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Iedereen die meedoet aan de ABCD-studie krijgt een eigen code. Jullie naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebruikt voor het onderzoek. Jullie identiteit blijft geheim en wordt niet gebruikt bij de verwerking van de gegevens. Al jullie gegevens blijven dus vertrouwelijk.
Gegevensverwerking: 2.Wat gebeurt er met de gegevens die verzameld worden met de ABCD-App?
De gegevens die verzameld worden, worden gekoppeld aan jullie code. Jullie naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebuikt in het onderzoek. Ook in publicaties worden nooit gegevens over jullie identiteit gebruikt. De gegevens die verzameld worden, worden uitsluitend gebruikt voor onderzoek en beleid.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer