Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: afdeling medische oncologie, locatie VUmc/de Boelelaan

GIOCA: expertisecentrum voor kanker in het spijsverteringskanaal

Informatie over het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het AMC.

Uw huisarts of specialist verwijst u naar het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het AMC. Hier kunt terecht voor onderzoek en behandeling op het gebied van kanker in het spijsverteringskanaal.

Vanuit heel Nederland worden mensen doorverwezen met kanker in de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, endeldarm, het rectum, de lever, galwegen of alvleesklier. Ook bij een vermoeden van zo’n aandoening is het GIOCA het aangewezen deskundigheidscentrum.

Alle bezoeken op één dag

Op het GIOCA bezoekt u op één dag onder andere de maag-, darm en leverarts, chirurg, oncoloog of radiotherapeut. De specialismen van het AMC bundelen hun krachten op het GIOCA. Hierdoor heeft u niet te maken met afspraken op verschillende dagen - en de wachttijden die daar eventueel mee gepaard gaan.

Best mogelijke zorg

Om u de best mogelijke zorg te geven, hebben we de verschillende onderdelen van het spijsverteringskanaal gekoppeld aan eigen spreekuren. Die spreekuren hebben elk weer hun eigen dag. Zo is er een dag voor mensen met kanker in de dikke darm en endeldarm, een dag voor mensen met maag- en slokdarmkanker en een dag voor mensen met alvleesklier-, lever- en galwegtumoren.

Bovendien hebben we speciaal opgeleide GIOCA-verpleegkundigen aangesteld, die ervoor zorgen dat u op uw GIOCA-dag overal op tijd bent. Zij ondersteunen u en zijn uw eerste aanspreekpunt. Daarbij zijn er op het GIOCA gastvrouwen en gastheren om u bij te staan. Zij begeleiden u, als u dat wilt, gedurende uw bezoekdag naar de verschillende onderzoeksafdelingen.

Uw GIOCA-dag

Na verwijzing wordt u meestal binnen een week uitgenodigd voor een GIOCA-dag. In de ochtend van uw GIOCA-dag doen een arts en verpleegkundige de intake. Zij stellen u allerlei vragen en misschien zullen ze u ter aanvulling onderzoeken. Vervolgens overleggen artsen van alle betrokken specialismen over de diagnose (‘wat is er precies aan de hand?’) en een mogelijk behandelplan.

’s Middags ziet u dezelfde arts en verpleegkundige terug die u ook in de ochtend heeft ontmoet. Meestal krijgt u dan de uitslag en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Misschien spreekt u ook met andere behandelaars, zoals de radiotherapeut of de medisch oncoloog.

Vervolgafspraken worden ook tijdens deze dag zoveel mogelijk gemaakt. De behandeling start vaak al binnen drie weken. Meer informatuie vindt u op de pagina De GIOCA-dag: onderzoek en diagnose op één dag.

Operatie buiten het AMC

Het AMC werkt nauw samen met het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) in Amsterdam en het Flevoziekenhuis in Almere. Deze samenwerking is bedoeld om de wachttijd voor operaties zo kort mogelijk te houden. Het is dus mogelijk dat uw behandelaar voorstelt om een operatie in een van de andere centra uit te voeren. Natuurlijk blijft de kwaliteit van de medische behandeling, de zorg en begeleiding dan precies hetzelfde.

Speerpunt in het AMC

In het AMC is gastro-intestinale oncologie (de behandeling van kanker in de maag, darm, lever en andere organen in het spijsverteringskanaal) één van de speerpunten. Het AMC heeft er de afgelopen twintig jaar alles aan gedaan om op dit gebied voorop te lopen. We kunnen dan ook met trots zeggen dat onze aanpak leidend is.