REMIND studie

Heb jij diabetes type 2 en gebruikt u 2 of meer diabetesmedicijnen en géén insuline? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatieve behandeling van diabetes type 2 in Amsterdam UMC.

Korte omschrijving

Met de REMIND studie onderzoeken wij de (herhaal)behandeling met Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR) voor diabetes type 2 patiënten. Dit onderzoek duurt in totaal 1 tot 2 jaar. Om deze behandeling en het effect ervan op de suikerwaarden nog beter te onderzoeken wordt het onderzoek ‘gerandomiseerd’ uitgevoerd. Dit houdt in dat de helft van de patiënten de DMR behandeling krijgt en de andere helft een neppe behandeling (placebo) ondergaat, zonder dat de patiënt of de arts-onderzoekers weten welke procedure heeft plaatsgevonden. De verdeling vindt via een loting plaats. De DMR behandeling bestaat uit het verwijderen van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm, het eerste stukje dunne darm na de maag. Dit stukje van de darm werkt waarschijnlijk minder goed bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg door er een ballonnetje gevuld met kokendheet water langs te halen, waarna gezond slijmvlies terug groeit. Eerdere studies met een vergelijkbare darmbehandeling toonden o.a. een verbetering van de suikerwaarden bij patiënten met slecht gereguleerde diabetes. Met deze studie willen we o.a. onderzoeken wat het effect is van de DMR behandeling bij patiënten die nog geen insuline gebruiken voor de behandeling van hun diabetes, maar ook wat het effect is van een herhaalbehandeling met DMR.

Wie kan mee doen aan het onderzoek?

Voor de REMIND studie zoeken wij patiënten met de volgende kenmerken:

  1. Mannen en vrouwen tussen de 18 en 75 jaar oud met diabetes type 2
  2. Gebruik van 2 of meer diabetesmedicijnen, maar geen insuline. [Gebruikt u eenmaal daags (middel)langwerkende insuline, dan bent u mogelijk een geschikte kandidaat voor een van onze andere studies. EMININENT-2 of REVITALIZE-1
  3. BMI tussen de 24 en 40

Doel van het onderzoek

Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoge bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. In eerste instantie wordt bij de diagnose diabetes type 2 geprobeerd de suikerwaarden te verbeteren met leefstijlaanpassingen. Indien dit onvoldoende werkt, wordt er gestart met medicijnen, meestal in de vorm van tabletten. Als ook deze medicijnen de suikerwaarden niet verbeteren, moet er gestart worden met insuline. Al deze medicijnen hebben ook bijwerkingen, daarom wordt er onderzoek gedaan naar andere behandelmogelijkheden. In de REMIND studie onderzoeken we de effecten van de DMR behandeling én herhaalbehandeling op de suikerwaarden van patiënten met diabetes type 2 die nog geen insuline gebruiken. Daarnaast kijken we o.a. ook naar wat de effecten van de DMR zijn op bloeddruk, gewicht, bepaalde bloedwaarden en het percentage vet rondom de lever (middels MRI-scan).

Hoe verloopt het onderzoek?

Allereerst wordt u uitgenodigd voor een screeningsbezoek in het Amsterdam UMC, waarbij de onderzoekers zullen controleren of u geschikt bent om deel te nemen aan de studie. Als u na het screeningsbezoek voldoet aan de eisen van het onderzoek, wordt u uitgenodigd voor een uitgebreide onderzoeksdag. Enige weken later zal de 1e behandeling met DMR of placebo volgen. Voor de behandeling wordt u in slaap gebracht, waarna de Maag-, Darm- en Leverarts via uw mond een flexibele slang met camera (de endoscoop) naar binnen brengt, tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandeld wordt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling veilig is bij dieren en mensen. Na de behandeling krijgt u een sensor (FreeStyle Libre) op de arm om de suikerwaarden goed in de gaten te kunnen houden. Ook volgt u gedurende 7-14 dagen een aangepast dieet om het slijmvlies van de darm ‘rust’ te geven en goed te laten herstellen. Na een 24 weken wordt bekend of u de DMR behandeling of de placebo heeft ondergaan. De DMR behandeling wordt dan herhaald, tenzij u de 1e keer de placebo heeft ondergaan. In dat geval krijgt u op dat moment pas de 1e behandeling met DMR.

Duur onderzoek en vergoeding

De studie duurt iets meer dan 1 jaar. U komt ongeveer 13 keer naar het Amsterdam UMC en krijgt 6 keer een telefonische afspraak. Als na 24 weken blijkt dat u een placebo-behandeling heeft gehad, kunt u alsnog de DMR behandeling krijgen en wordt het onderzoek met een half jaar verlengd. Er volgen dan nog 5 bezoeken en 3 telefonische afspraken extra.

Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding, maar daarnaast ook een vergoeding voor de tijdsinvestering bij lange bezoeken.

Status van het onderzoek

Op dit moment zoeken wij patiënten die mee willen doen aan het REMIND onderzoek. Als u interesse heeft in dit onderzoek, kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl

Start van het onderzoek: voorjaar 20234