Vaginaplastiek: een overzicht

Wat houdt de vaginaplastiek in? Hoe bereidt u zich voor op de operatie? Hieronder leest u over de gang van zaken rond de operatie, de risico’s van de ingreep en de postoperatieve periode.

Over de vaginaplastiek

De vaginaplastiek is een operatie waarbij een vagina wordt gemaakt met uw eigen weefsel. De vagina kan op verschillende manieren worden gemaakt. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van uw lichamelijke kenmerken en van uw wensen.

Bij een vaginaplastiek worden uw testikels verwijderd. Het verwijderen van de testikels kan leiden tot vermindering van libido. Ook wordt u definitief onvruchtbaar. Klik hier voor meer informatie over vruchtbaarheid(sbehoud).

(Nog) niet opereren
Ook zonder operatie kunt u uw lichaam aanpassen om uw genderdysfore gevoelens te verlichten; dit noemen we niet-medische opties. Meer informatie kunt u vinden op de website van de GenderAid.

Voorbereiding op de operatie

Voor een veilige operatie en het beste resultaat is het o.a. belangrijk dat u niet rookt en een gezond gewicht heeft (BMI-waarde > 18 en ≤ 30). Daarnaast moeten uw testosteronwaarden voldoende zijn gedaald en is het belangrijk dat het genitale gebied permanent is onthaard.

Alle voorwaarden en verdere toelichting staat op onderstaande pagina. Op deze pagina vindt u ook informatie over dingen die u alvast kunt aanschaffen ter voorbereiding op de (periode na) de operatie, zoals een dilatatieset.

De tekst loopt door onder de video.
NB: genitale ontharing is dankzij nieuwe inzichten niet meer noodzakelijk.

De operatie, operatietechnieken en de opname

De operatie duurt, afhankelijk van de techniek, 3 tot 5 uur. Er zijn drie operatietechnieken:

  1. Penisinversie vaginaplastiek
  2. Vaginaplastiek met huidtransplantaat
  3. Darmvaginaplastiek

Meer informatie over de operatie en operatietechnieken vindt u op onderstaande pagina. Hier vindt u ook informatie over de opname in het ziekenhuis.

Complicaties en risico's tijdens en na de operatie

Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (‘complicaties’) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Complicaties zijn bijvoorbeeld een nabloeding, afstervend weefsel en plasproblemen. Op onderstaande pagina staan alle complicaties beschreven.

De tekst loopt door onder de video.

Thuis en nazorg

Na een vaginaplastiek heeft de vagina veel aandacht en verzorging nodig. Ook zult u nog pijn en ongemakken ervaren.

Op onderstaande pagina staat uitgebreid beschreven wat ik u kunt verwachten na een vaginaplastiek operatie. U vindt er informatie over de wond, douchen en sporten, plassen en ontlasten, en over seksualiteit.

Daarnaast is het belangrijk dat u de vagina dilateert en spoelt. Informatie over hoe u moet dilateren en spoelen vindt u op onderstaande pagina:

Eindresultaat en secundaire correcties

Eindresultaat

Pas na een half jaar is het eindresultaat zichtbaar. Volledige genezing kost tijd. De zwelling en verkleuringen trekken langzaam weg. De vagina vormt zich na de operatie op natuurlijke wijze en past zich aan naar uw lichaamsbouw. Zo bepaalt bijvoorbeeld de kleur van de balzak en de hoeveelheid vetweefsel hoe de vagina eruit komt te zien.

Ook de aanmaak van littekenweefsel verschilt per persoon, huidtype en operatietechniek. Iedereen en iedere huid geneest op zijn eigen manier. Bij mensen met overgewicht en mensen die roken genezen littekens minder fraai dan bij gezonde niet-rokers. Mogelijk kan minimaal een jaar na de operatie het litteken gecorrigeerd worden.

Al met al pakt het eindresultaat bij iedereen weer anders uit; u kunt dus vooraf geen verzoek doen over het uiterlijk van uw vagina.

Een goed resultaat is ook afhankelijk van uw eigen inzet. Samen bereiken we het best haalbare resultaat. Goede controle over uw bekkenbodemspieren is noodzakelijk, zodat plassen, ontlasten, dilateren en seksuele ervaringen beter zullen verlopen. Bovendien bevordert een goed ontspannen bekkenbodem de wondgenezing in het operatiegebied.

Secundaire correcties

Bent u na de operatie nog niet geheel tevreden met het uiterlijk of de functie van de vagina? Bespreekt u dat dan met uw plastisch chirurg. Deze kan u vertellen of een eventuele ingreep tot verbeteringen kan leiden. Voorbeelden van secundaire correcties zijn een verkleining van de binnenste schaamlippen, een correctie van de clitoriskap, het verwijderen van grote littekens, verwijderen van een restant van het zwellichaam en een correctie aan de plasbuis.

Secundaire correcties worden in principe niet binnen 6 maanden na de eerste operatie uitgevoerd. Sommige correcties kunnen onder lokale verdoving worden uitgevoerd, voor andere correcties is een operatie onder narcose nodig.

Vragen en contact

Als u na ontslag vragen heeft die te maken hebben met uw operatie, kunt u tijdens kantooruren bellen met de genderpoli en buiten kantooruren met het centrale nummer van locatie VUmc: (020) 444 4444. De telefonist verbindt u dan door met de dienstdoende assistent van de plastische chirurgie.

Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie

Telefoon: 020 - 444 0542 (op werkdagen van 09.00-12.00 en 13.00-16.00)
Fax: 020-4445254
E-mail: genderteam-poli@amsterdamumc.nl

Bent u bij ons in behandeling dan kunt u ook een bericht sturen via het patiëntenportaal Mijn Dossier.