Verlies van een kind

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen.

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen. Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt beëindigd/ afgebroken omdat het ongeboren kind een ernstige afwijking heeft, de moeder risico loopt op ernstige ziekte door het verder uitdragen van de zwangerschap of er voor andere redenen een zelfstandige en weloverwogen beslissing wordt gemaakt om de zwangerschap te beëindigen. .

Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als dit tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Het verdriet om  een overleden kind is eindeloos groot. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren.

Het ouderschap begint voor veel ouders steeds vroeger. Vaak al vóór de zwangerschap praten en fantaseren twee mensen erover hoe hun leven straks zal veranderen. Echoscopisch onderzoek maakt het kind soms al zeer vroeg in de zwangerschap zichtbaar. Zo ontstaat al snel een band tussen de toekomstige ouders en de baby.

Vele zwangere houden in de eerste drie maanden nog rekening met een miskraam, maar ze weten dat de kans dat het daarna misgaat erg klein is. Vanaf de vierde maand wordt de zwangerschap dan ook steeds meer realiteit en durven de aanstaande ouders intenser te genieten. Toch overlijdt nog ongeveer één tot twee op de honderd kinderen tijdens het verdere verloop van de zwangerschap of rond de bevalling.

Lees voor meer informatie over het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling en zwangerschapsbeëindigingen in de onderstaande tekst.  Zowel praktische als emotionele zaken komen aan bod.